събота, 16 февруари 2013 г.

Малко вдъхновение

Blog of Syssboxx

Just for inspiration

В тази категория ще публикувам линкове към сайтове, които са ме вдъхновили или са ме впечатлили с нещо.

Ето едно добро начало за вдъхновение :


to be continued...

Полезни инструменти за уеб дизайн

Blog of Syssboxx

Отдавна замислям да напиша една статия, която систематизира някои полезни инструменти за уеб дизайн. Ползата им за по-бързата и по-качествена работа е безспорна и определено вече си имам някои любими тулчета, с които стилизирането става хем по-лесно, хем по-бързо, хем по-приятно. Защото понякога става малко досадно за един начинаещ, без много опит в стилиизирането с CSS, да задава за н-ти пореден път някоя стойност в пиксели и да се окаже,че отново не е точната ... още повече когато някой друг вече е създал чудесен иструмент за измерването й :)

Накратко, това ще бъде статия с продължение, в която ще систематизирам полезни инструменти за уеб дизайн - плъгини, малки програмки или просто сайтове, които улесняват работата ни. Ще започна с инструментите, които влязоха за постоянно в арсенала ми и постепенно ще добавям нови, след като съм ги тествала и са ми харесали.

Цветове

Вземане на цветове от изображение

Color Cop e безплатна, интуитивна и лека програмка, която позволява да се вземат RGB и шестнадесетичните стойности на даден цвят от екрана само с едно щракване с пипетката.Цветът се копира автоматично в клипборда.

Генериране на градиенти

Ultimate CSS Gradient Generator e инструмент, чрез който могат да се създават градиенти по подобен на Photoshop начин директно в браузъра, без нужда от исталиране на допълнителни програми. Единственото, което трябва да се направи е да се избере типа на градиент и да се зададат желаните цветове и позициите им. Директно се генерира CSS или SASS(за използване в mixins посредством compass)

Цветови съчетания

Color Sheme Designer предлага подходящи цветови съчетация на базата на избрани 1,2, 3 или 4 цвята.

Шрифтове

Разпознаване на шрифтове

myfonts.com whatfontis

Два сайта, които рапознават шрифтове от снимка. Проверяват буква по буква и търсят прилика или съвпадение с базата им от безплатни и платени шрифтове. За целта трябва снимката да е с високо качество и с добър контраст между буквите и фона зад тях.За предпочитане е фонът да е бял или в краен случай едноцветен и буквите да са отделение една от друга (да не се допират или препокриват)."Whatfontis" предлага и добавка към браузъра за Firefox и Chrome.

Измерване и позициониране

Пикселна линийка

Pixel Ruler е инструмент, който позволява точно измерване в пиксели по хоризонтала или вертикала на всеки елемент на екрана.


to be continued...

вторник, 5 февруари 2013 г.

Цветовете в уеб дизайна

Blog of Syssboxx

В момента се подготвям за изпита по CSS и неминуемо ми се налага да задавам цветове на елементите. По принцип предпочитам да използвам шестнадесетичните им стойности. За по-специфичните цветове, разбира се, ползвам програмки от типа на Color Cop или Photoshop, за да получа точно същия цвят като искания.

За използване на основните цветове,както и просто за упражнение, е добра идея да се знаят 16-те основни цветови имена:

aqua, black, blue, fuchsia, gray, green, lime, maroon, navy, olive, purple, red, silver, teal, white и yellow

Освен тях има още 130 допълнителни цветови имена,поддържани от всички браузъри. А вече да избиране на конкретен цвят добра работа ще свърши този списък с шестнадесетичните кодове на цветовете.